Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ-ΚΟΥΚΛΕΣ














ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ

Η τέχνη της μαριονέτας ξεκινάει από την Αρχαία Αίγυπτο, την Ινδία, την Άπω Ανατολή και την Αρχαία Ελλάδα που τότε τις ονόμαζαν «σπαστικά» λόγω της κινητικότητας των αρθρώσεων τους.
Το περιεχόμενο και η θεματικότητα μπορεί να είναι κωμικές και σατυρικές ιστορίες σε κοινωνικά ζητήματα, παραμύθια, λογοτεχνικά, θεατρικά έργα τα οποία παίζονται σύμφωνα με τους κώδικες του θεάτρου.
Αυτό που δίνει την μεγαλύτερη αξία και διαχρονικότητα της μαριονέτας είναι η δύναμη της εμψύχωσης.
Η εμψύχωση είναι διπλή. Η ίδια η κούκλα διαθέτει αυτή τη δύναμη αλλά και ο κουκλοπαίχτης με την φωνή και την εκφραστικότητα των κινήσεων του δημιουργεί μια βιωματική επικοινωνία με το κοινό, είτε αυτή είναι παιδιά είτε είναι ενήλικοι.
Οι μαριονέτες είναι ένα όχημα που βοηθάει τα παιδιά να μεταφερθούν στο χώρο της φαντασίας, να ταυτιστούν με τον ήρωα που παίζει η μαριονέτα, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να βιώσουν εμπειρίες αλλά και πραγματικές καταστάσεις.
Οι μαριονέτες ζουν το «μαγικό» και «θαυμαστό», τόσο στην διάρκεια της κατασκευής τους, όσο και όταν απλώς τις παρακολουθούμε να παίζουν.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη στον άνθρωπο να αποφορτιστεί συναισθηματικά.
Η ενασχόληση με την κατασκευή μαριονέτας, είναι ένας δρόμος που διευκολύνει κάτι τέτοιο, τον ηρεμεί από το άγχος και τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.
Μπορεί να φτιάξετε μία ιστορία και να την αφηγηθείτε κινώντας την κούκλα ανάλογα χρωματίζοντας την φωνής σας και βγάζοντας αβίαστα και χωρίς συστολή κάθε σας συναίσθημα.
Αυτός είναι ο θαυμαστός κόσμος της μαριονέτας.

Ελένη Μαραθού
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου